dimarts, 5 de març de 2013

Bombolles fictícies

Alguns han definit Tel-Aviv, la ciutat liberal i moderna d’Israel, com una bombolla dins el llarg conflicte de la zona. És un imaginari que una part de la comunitat vol estendre i perpetuar, deixant de banda qualsevol aspecte polèmic. No podem caure en aquesta realitat fictícia que s’ha creat i simplement passejant pels carrers i conversant t’acostes a la realitat. Avui a les 6 p.m. i com cada dia des de fa mesos, un grup de palestins es reuneixen en una plaça de l’antiga Yaffo, on es s’aplega la majoria de la comunitat àrab de Tel-Aviv, per protestar contra les condicions en què tracten els presos polítics palestins. En concret aquesta concentració diària es centra en l’alliberament dels presos que fa mesos estan en vaga de fam i dels quals un d’ells es sabrà la sentencia definitiva en les pròximes 24h.

Activistes i participants a la concentració de Tel Aviv.

Els palestins de Yaffo són gent molt pròxima a la nostra forma de vida, extremadament mediterranis, però viuen en territori israelià. Constantment tenen el cap en el què passa darrere el mur, quasi amb una visió mística sobre el seu dia a dia. Però aquí res és com allà, l’ambient és més festiu que crispat, tot i la frustració permanent en la que viuen. Consignes, cançons i gent de totes les edats amb una bandera palestina cada dia reunits en solidaritat amb els que estan darrere el mur. No hi han bombolles, per molt que les condicions i les premisses siguin diferents, els conflicte hi és, sempre hi és.

Entrevista a manifestante pro liberación de presos en huelga de hambreEntrevista del grup a Hasan Masri. En Hasan i d'altres companys es manifesten cada dia en una plaça de Yafo -el barri àrab de Tel Aviv- per a demanar l'alliberament dels presos palestins en vaga de fam. El presoner que duu més temps en vaga ja ha complert els 7 mesos de vaga.