dissabte, 9 de març del 2013

Hebrón H2: 'Ghost City'

Després de diverses negociacions entre israelians i palestins, el 1993 ambdós bàndols firmaven els acords d'Oslo per posar les bases d'una solució per al conflicte israelià-palestí.
Més endavant, amb el reconeixement d'un govern palestí -l'Autoritat Nacional Palestina o ANP-, els territoris de Cisjordània i Gaza es van dividir en diverses Zones, controlades per l'ANP (Zona A), per Israel (C) o per un sistema mixte de control civil de l'ANP i control militar de l'exèrcit israelià (B).

Com aquests territoris, la ciutat palestina d'Hebrón, on vivien un petit nombre de jueus, també es va dividir en dues zones: la H1, sota control palestí, i la H2, sota control israelià. Tot i que els habitants jueus poden moure's per la ciutat -són escortats per soldats-, des d'ençà, als palestins els hi és vetat l'accés a la H2.


Des que van fer fora els palestins de la zona H2 d'Hebrón, només uns quants colons jueus l'han ocupat. Els soldats, però, patrullen la 'Ghost City' tot el dia, i impedeixen l'entrada als palestins des dels checkpoints.

Tot i així, els jueus no han rehabitat del tot la part israeliana de la ciutat. A la zona deshabitada, lluny de l'assentament jueu, els palestins l'anomenen 'Ghost City': els edificis estan en ruïnes i l'única activitat que s'hi veu són els soldats que patrullen els carrers constantment. Només de tant en tant es poden veure els pocs habitants civils d'aquesta H2 a part dels assentaments.


A l'H2, la majoria d'edificis es troben en ruïnes, i totes les portes estan tancades i barrades. Entre aquest paisatge viuen i  creixen els jueus israelians colons, convivint amb soldats, barricades i cotxes militars en patrulla constant.

Això ha conduït Hebrón a ser una de les ciutats més conflictives i amb més activitat dels palestins. La gran majoria són nens, però es concentren davant dels checkpoints d'entrada, on es troben els soldats, per a llançar-los pedres i fer-se veure, mentre la policia i exèrcit llancen gas lacrimogen i disparen -en principi, preventivament-. Els observadors i franctiradors  vigilen els carrers des de les teulades i l'exèrcit grava tota l'acció amb videocàmeres per identificar i justificar els detinguts.

Poc després de començar els disturbis, els soldats detenen un jove palestí. El seu pare els segueix fins al checkpoint on van reduir el jove mentre increpava i cridava als soldats.

Hores després, la multitud palestina es dispersa i la ciutat torna a la relativa normalitat de sempre: al bullici vital de la part palestina i al silenci solitari de la H2 israeliana. Un dia menys del torn per als soldats, un dia més de prohibició per als palestins, un dia com un altre a la rutina d'Hebrón.

En aquest blog de diariovasco.com podeu trobar més informació sobre la divisió de Cisjordània en zones A, B i C.
A més a més, també podeu consultar el document d'un organisme de la ONU sobre l'impacte de les "zones d'entrenament de tir" que Israel ha declarat també per tota Cisjordània.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada